onsdag 24 mars 2010

Börja träna-misstag 1



Det mest förödande misstaget människor gör är att inte ha roligt. Att se träningen som ett nödvändigt ont, en äcklig medicin du måste svälja för att bli frisk. Konsekvensen blir förstås att du lider medan du tränar, försöker trösta dig efteråt med att du varit ”duktig” eller genom att spegla dig och nicka åt en lite smalare eller lite mer muskulös kropp. Men det blir oerhört tungt att hålla motivationen uppe och nästan alla pliktträningsförsök havererar inom två månader. Ofta genom en förkylning eller ont i ett knä, som gör att du vilar från träningen (eller slipper, som du egentligen tänker inutti ditt huvud). Och sen läggs träningsfri vecka till träningsfri vecka, blir till månader och kanske år. Tills du ”tar dig i kragen” igen, till beach 2011. Eller för att du blivit singel och ska ut på köttmarknaden igen. Eller för att din läkare säger åt dig. (Mer om dåliga motiv för träning senare i serien)

När vi pratar om läkare kan jag inte låta bli att ta upp deras hälsoråd. Promenader hjälper mot allt. Du har hört det här, känner igen dig? Si och så många promenader om dagen är en utmärkt motionsform som sänker blodfetter och blodtryck och ger mindre siffror på vågen, bättre metabol kontroll och så vidare. Säkert sant! Men hur många tycker om att promenera? Du som gillar promenader, promenera! Du som ogillar promenader, glöm hela skiten och att det är så fantastiskt bra att gå. Kroppen är inte bara en maskin som ska trimmas. Vi är inte hamstrar som kan springa runt, runt i ett hjul. Vi är människor och en del av kroppen är våra hjärnor, som behöver få sitt lystmäte dom med.

Så steg ett i börja träna-processen är att komma underfund med vad just du tycker är roligt. Inte bara på ett intelektuellt plan, utan testa dig fram! De flesta sportklubbar och gym har prova på-erbjudanden där man får testa en eller ett par gånger gratis. Lista de 10 träningsformer du tror att du skulle kunna uppskatta, och beta av dom en i sänder. Gå inte ut för hårt, testa högst två i veckan om du är otränad (mer om att starta för hårt senare i serien). Sen kan du lista pros and cons och fatta ett beslut. Och du, man måste inte träna en enda sak! Variation brukar ofta göra det hela mycket roligare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar