måndag 5 april 2010

Börja träna-misstag 2



Jag är revolutionär på alla plan utom när det gäller träning. Jag har sett alltför många göra projektet börja träna till en del av en personlig revolution. Rökstopp, diet, nykterhet, skilsmässa, nytt jobb: allt ska göras på samma gång. Ut med det gamla och in med det nya! Rubb och stubb! Det blir nästan hur ansträngande som helst. Även fast rökning dödar, jobbet suger och valkarna skaver, stå emot frestelsen att ändra allt på en gång.

Sluta röka: Ja, du måste sluta röka. Det är hopplöst att träna med kronisk hosta och nedsatt lungkapacitet. Men du måste inte göra det nu. Bestäm dig gärna nu på stört, men verkställ inte beslutet förrän du kommit igång ordentligt med träningen. Ta hjälp med att sluta röka. Det finns mer än bara nikotinplåster och nikotintuggummin att få nuförtiden.

Diet: Nej, du måste inte alls ha en diet. Tvärtom är dieter ofta dåligt för träningen. Om du äter för lite ställer kroppen in sig på att bryta ner sig själv, i stället för att bygga upp sig själv. Alltså motverkar dieten dina syften. Om du vill ha en speciell diet för att gå ner i vikt, träna först några månader och se vad som händer. Du kommer troligtvis bli smalare bara av att träna - men det syns inte alltid på vågen. Själv har jag ingen våg hemma, jag är extremt trött på viktfixering. Det är ju mycket mer värt att känna sig starkare och piggare och komma i ett par byxor som nyss varit för små, än vad det står för siffror på en våg. Om du absolut vill ändra din kost, lägg till i stället för att ta bort. Starta en ny vana med frukt på förmiddagen eller nåt i den stilen.

Alkohol: Ju mer du tränar, desto mindre kommer du dricka. Efter att du tränat bakis några gånger vet du varför.

Förändra livet: Och så var det biten med att skilja sig, flytta, byta jobb, skaffa barn. Allt sånt har du massor av tid att tänka på i löparspåret, simbanan eller bastun. Ingen panik, det löser sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar